maandag 30 mei 2011

Hygiëne in plaats van Paniek

We worden dezer dagen weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Hygiëne bij het bereiden van voeding is belangrijk!

In Noord Duitsland zijn veel mensen besmet geraakt door de EHEC bacterie, een ziekmakend broertje van de e colli bacterie, een onderdeel van onze gezonde darmflora.
De bron is waarschijnlijk een partij besmette komkommers uit Spanje.

De EHEC bacterie wordt aangetroffen in de uitwerpselen van zoogdieren en mensen. Door slechte hygiëne, vervuild water, (half)rauw vlees en rauwe melk kun je besmet raken.

Misselijkeheid en diaree zijn de meest voorkomende verschijnselen, Je voelt je enkele dagen hondsberoerd. Wanneer je zorgt voor voldoende vocht is het in de meeste gevallen daarmee over. Meer valt er eigenlijk ook niet aan te doen. Als ondersteuning kun je baat hebben bij thee van gelijke delen salie, braamblad en munt. Het is krampstillend, brengt de spijsvertering een beetje tot rust en versterkt het eigen afweersysteem.

Anders wordt het als de diarree bloederig is, dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Je hebt dan te maken met een variant die je  rode bloedlichaampjes aantast en nierfalen kan veroorzaken.

Tips om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen:
  • Was je handen na elk toiletbezoek en voor je eten gaat koken.
  • Sla, tomaten, komkommers, worteltjes, verse kruiden en andere rauwe ingrediënten in je zomersalade van te voren grondig wassen en zo nodig schillen. Daarna het overtollig water afschudden en even laten drogen op een schone handdoek in de zon.
  • Let op markten en braderieën goed op netheid en inrichting van een eetkraam, vóór je zo’n sappig uitziende hamburger koopt.
  • Neem een gezonde hygiëne in acht als je gaat barbecueën en zorg ervoor dat alle vlees door en door gaar is.
  

1 opmerking:

Plaats hier je reactie