woensdag 4 mei 2011

Bouquet Garni

Iemand stelde me een vraag over bouquet garni. Wat doe je er mee? Hoe maak je dat ? Wat zijn de ingrediënten?  

Bouquet garni is, zoals uit de naam al blijkt, een boeketje kruiden dat je samenbindt met een katoenen draad. Het wordt gebruikt als smaakmaker van talloze gerechten, maar vooral als verrijking van soepen en sauzen.

In feite maak je een aftreksel van kruiden door bij het begin van de kook- of stooftijd het bouquet garni in het te maken gerecht te hangen. Het bindtouwtje moet wel zo lang zijn dat het over de rand van de pan hangt. Zo kun je het later gemakkelijk verwijderen. 

De ingrediënten kunnen verschillen. In elk geval hoort tijm en laurier in een bouquet garni. Daarnaast gebruikt men vaak het groen van prei, peterselie en bonenkruid.
Al naar gelang je gerecht kun je eindeloos variëren, bv met salie, rozemarijn, een teentje knoflook, lavas of een steel bleekselderij. 

Ik vond op you tube dit aardig filmpje, waarin een kok voordoet hoe je een bouquet garni kunt maken.
De kok spreekt Frans, maar de beelden spreken voor zich.
Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie