donderdag 19 mei 2011

Kerstgedachten in de zomer

Hoewel het nog lang duurt voor het kerstmis is, ben ik toch al bezig met de laatste dagen van het jaar. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar als je een rumtopf wilt maken, moet je er nu mee beginnen. 

De rumtopf zelf is een aardenwerken pot van minstens drie liter, die kan worden afgeloten met een deksel. Maar ook de inhoud noemt men rumtopf, die traditiegetrouw op het eind van het jaar wordt geconsumeerd.
Een rumtopf maken is niet echt goedkoop, maar het eindresultaat is wel heel bijzonder.
Je begint met een brandschone aardenwerken pot met deksel en legt daarin een takje
rozemarijn, een takje citroenmelise en een theelepeltje anijszaad. Daarop leg je ongeveer 250 gram aardbeien en 250 gram bruine rietsuiker. Nu giet je er zoveel bruine rum van minstens 54% bij tot de vruchten goed onder staan.
Al naar gelang het seizoen vordert, voeg je steeds nieuwe vruchten bij. Zoals kersen, frambozen, stukjes perzik, abrikozen, bessen, en wat er maar voorhanden is.
Hier vind je het recept voor een overheerlijke rumtopf

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie