donderdag 5 mei 2011

De Maan en het Weer


Meteorologen zijn het er roerend over eens: de maan heeft niets met het weer te maken. Wel met het getij, maar dat is weer een ander verhaal.
Aan de andere kant staan boeren, tuinders en natuurliefhebbers, die ernstig rekening houden met de maanstanden en hoe zij de maan waarnemen. De volksweerkunde staat dan ook bol van de weerspreuken waarin de maan een grote rol speelt.
Wie er gelijk heeft? Ik zou het niet kunnen zeggen.

Het is wel opvallend dat bij volle of nieuwe maan het weer vaker wel dan niet verandert of dat het bestaande weertype juist nog wel een week of twee blijft voortduren. 
De wetenschap heeft helemaal gelijk als het gaat over het hoe en waarom. Er zijn tot nu toe geen harde bewijzen gevonden dat de maan op het weer van invloed zou zijn. Kringen om de maan, een rosse gloed of juist een heldere maan zijn wel verklaarbaar. Dat heeft te maken met de luchtgesteldheid en daarmee met het te verwachten weer.
 
Om de relatie tussen maan en weer af te doen als bijgeloof waaraan je geen waarde hoeft te hechten, gaat wat mij betreft een straat te ver. Daarvoor krijgen de volksweerkundigen te vaak gelijk!
Bovendien blijft het weer, met of zonder volksweerkundigen en meteorologen, buitengewoon wispelturig. Maar dat bewees de Amerikaanse professor Lorenz al in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie