donderdag 12 mei 2011

Kruiden in potten en bakken

In de reclamefolder van het tuincentrum zie je welige kruiden in potten en bakken allerlei. Geïnspireerd ga je zelf aan de gang en heel vaak ben je na een paar weken diep teleurgesteld door het resultaat in je eigen tuin
Hoe kan dat toch vraag je jezelf af: ik gaf ze water, voeding, goede potgrond….

De meeste kruiden kwijnen weg door overbemesting, te veel of juist te weinig water, een bodemstructuur die ze onaangenaam vinden of een verkeerde standplaats. Dat geldt zowel voor kruiden in potten als voor kruiden in de volle grond. Voor kruiden die je in potten wilt planten is ook de potmaat belangrijk. Het jonkie dat je in het tuincentrum kocht, kan een forse struik worden!

Er zijn ontzettend veel kruiden te koop en het is dus zinvol om een keuze te maken, die past bij je eetgewoonten en de kwaaltjes waar je gevoelig voor bent.

Bloeiende tijm
foto: Margriet van Stratum
Zuiderse kruiden als lavendel, tijm en rozemarijn houden van zon en zullen het best groeien in spaarzaam bemeste, kalkrijke grond. Ook houden ze niet van natte voeten. In tegendeel, droog is lekker.

Kruiden die van ons klimaat houden, zoals peterselie, munt en selderij kwijnen weg in de volle zon. Zij hebben op het heetst van de dag echt schaduw nodig. Dit soort kruiden houdt van een voedselrijke grond, die –mits goed doorlatend- best een beetje vochtig mag zijn.

Op mijn website staan veel kruiden beschreven. Hoe je ze kunt gebruiken in de keuken en de huisapotheek, maar ook hoe ze er uitzien en wat ze nodig hebben voor een gezonde groei.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie