woensdag 28 maart 2012

Etenstijd! Gevulde Aubergines

Dit keer een gerecht uit de Griekse keuken met aubergine in de hoofdrol. Je kent hem vast wel, die paarse (auberginekleurige!) langwerpige vrucht. Het is een subtropische plant uit de familie van de nachtschade, waar ook de aardappel deel van uit maakt. Aubergine wordt al meer dan 4000 jaar gekweekt in het verre Oosten en  van daar uit vond hij zijn weg naar de Arabische wereld en de landen rond de Middellandse Zee. 


De laatste jaren wordt aubergine ook in Nederland gekweekt. Wel in de kas, want ons klimaat is helemaal niet geschikt voor deze warmteminnende plant. In zijn wilde vorm heeft aubergine witte vruchten ter grootte van een ei, vandaar dat hij ook wel eens eierplant genoemd wordt.


Gebruik alleen rijpe vruchten en eet aubergine nooit rauw. In beide gevallen is het gehalte solanine vrij hoog. Dit alkaloïde, dat ook in aardappels zit,  kan maag- en darmklachten veroorzaken. Solanine verdwijnt grotendeels tijdens verhitting en is dan niet meer schadelijk voor je gezondheid.


De smaak van aubergine is neutraal, de schil en het vruchtvlees daar vlak onder heeft een bittere toets die niet iedereen op prijs stelt. Vanwege zijn neutrale smaak is aubergine prima te combineren met ingrediënten die een meer uitgesproken smaak hebben. Aubergines hebben een positief effect op de bloedsomloop en bevatten slechts 0,2% vet.

De link brengt je naar de volledige beschrijving van het recept 

gevulde aubergines met lamsgehakt en hoe je het klaar moet maken. Je kunt het vlees ook weglaten en vervangen door oesterzwammen.


Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie