krulpeterselie foto: M. van Stratum |
Er zijn drie soorten peterselie: krulpeterselie met zijn fraai gekroesd blad, platte peterselie, die een beetje lijkt op selderij of lavas maar een andere smaak heeft en wortelpeterselie, een soort met een verdikte wortel, die veel gebruikt wordt in Oost-Europa.
Peterselie komt wel in het wild voor, maar lijkt als twee druppels water op zijn giftige neef de hondspeterselie. Waarschijnlijk is dat de reden waarom peterselie al sinds mensenheugenis alleen gekweekt wordt gebruikt.
Omdat peterselie overal in het Middellandse Zee-gebied kwistig wordt gebruikt, liggen zijn roots waarschijnlijk in die streken en kwam het via kloosters en handelaren uiteindelijk ook bij ons terecht.
platte peterselie |
Wil je echt genieten van het aroma dat peterselie je bieden kan, neem dan platte peterselie. Het ontbreekt nooit in een bouquet garni en het is een belangrijk ingrediënt in tabouleh, een frisse salade uit het nabije oosten.
Wil je meer weten over peterselie en wat je er mee kunt doen in de keuken, de tuin en huisapotheek? Hier lees je alles over peterselie!
Touchworld, de kruidigste site van Nederland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Plaats hier je reactie