dinsdag 27 maart 2012

Peterselie, voor zonnige gerechten en meer

krulpeterselie
foto: M. van Stratum
Fransen kunnen niet zonder peterselie. Ze gebruiken dit aromatische kruid in vrijwel alle gerechten. 
Er zijn drie soorten peterselie: krulpeterselie met zijn fraai gekroesd blad, platte peterselie, die een beetje lijkt op selderij of lavas maar een andere smaak heeft en wortelpeterselie, een soort met een verdikte wortel, die veel gebruikt wordt in Oost-Europa.


Peterselie komt wel in het wild voor, maar lijkt als twee druppels water op zijn giftige neef de hondspeterselie. Waarschijnlijk is dat de reden waarom peterselie al sinds mensenheugenis alleen gekweekt wordt gebruikt.
Omdat peterselie overal in het Middellandse Zee-gebied kwistig wordt gebruikt, liggen zijn roots waarschijnlijk in die streken en kwam het via kloosters en handelaren uiteindelijk ook bij ons terecht. 


platte peterselie
Krulpeterselie heeft een zacht aromatische smaak en wordt veel verwerkt als versiering. Aardappelpuree bijvoorbeeld ziet er ineens feestelijk uit met wat toefjes krulpeterselie en wat meer is, het kruid doet de smaak van de puree beter uitkomen. 
Wil je echt genieten van het aroma dat peterselie je bieden kan, neem dan platte peterselie. Het ontbreekt nooit in een bouquet garni en het is een belangrijk ingredi├źnt in tabouleh, een frisse salade uit het nabije oosten.
Jammer genoeg is platte peterselie niet altijd verkrijgbaar, maar dat kun je gemakkelijk oplossen door het zelf te kweken in de tuin of het balkon. Dat gaat erg gemakkelijk want peterselie is niet veeleisend. Je moet er wel op letten dat hij niet in de volle zon staat, want daar kan peterselie niet tegen.


Wil je meer weten over peterselie en wat je er mee kunt doen in de keuken, de tuin en huisapotheek? Hier lees je alles over peterselie!
Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie