maandag 12 maart 2012

Oregano, een zuiders keukenkruidLiefhebbers van de mediterrane keuken kunnen niet zonder oregano. Het is een van de belangrijkste kruiden in de Italiaanse keuken. Vooral op pizza’s is oregano onontbeerlijk. Een recept voor een lekkere pizza met vis vind je hier.
Ook tomatensaus, groenten en gegrild vlees worden gekruid met oregano. Samen met basilicum geeft het de specifieke Italiaanse toets aan een veelvoud van gerechten.
  

In Turkeye gebruikt men oregano vooral voor het kruiden van schapen- en lamsvlees. In restaurants tref je vaak oregano aan op tafel, samen met paprika, peper en zout. 
In de Griekse keuken gebruikt men oregano vooral in salades en in olijfolie met citroen als dressing over visgerechten. Maar ook groentegerechten met en zonder vlees worden kwistig met oregano gekruid. Zoals in dit gerecht: aubergines met lamsgehakt

Oregano vond zijn weg naar Amerika na de tweede wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten het meebrachten. Het is tegenwooordig een vast bestanddeel van de pizzakruiden voor american pizza’s. 
In Latijns Amerika leerde men oregano kennen door de Spanjaarden en Portugezen, ook al liefhebbers van dit kruid. Daar is het, samen met chilipeper, een belangrijk bestanddeel in chili con carne. 

Opmerkelijk genoeg is oregano ook een veel gebruikt kruid in Duitsland. Daar gebruikt men het als smaakmaker voor verschillende worsten en staat er dan ook bekend als Wurstkraut.

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie