dinsdag 6 maart 2012

Strontje, een pijnlijk ongemak


En op een ochtend wordt je wakker met een opgezwollen ooglid. Het doet een beetje pijn en later op de dag verandert de zwelling in een rood puistje. Je hebt er nu toch wel echt last van.
De volgende dagen komt er op het pukkeltje een geel kopje en het gaat meer pijn doen. En dan opeens barst het puistje open en komt er pus uit. De zwelling trekt weg en na een paar dagen is je oog weer beter. Je had last van hordeoleum externum, in de volksmond beter bekend als strontje of weegscheet. 

Een strontje is een ontsteking van de ooglidrand (boven of onder) door een bacteriële infectie van een talg- of zweetkliertje bij het haarzakje van een wimper. Soms blijft het bij één strontje, maar vaker krijg je er nog een. Dat komt omdat de bacterie ook andere haarzakjes infecteert. 

salie
Behandeling is eigenlijk niet nodig, de infectie verdwijnt vanzelf weer.

Je kunt wel een handje helpen om het strontje sneller weg te krijgen en de pijn te verlichten.

Dat doe je met een aftreksel van salie. Dit kruid bezit antibiotische stoffen, die de infectie bestrijden.

Je neemt een schoon gaasje of papieren zakdoekje en dompelt dit in het lauwe aftreksel. Dat leg je op het zieke oog en drukt het een minuutje heel lichtjes aan. Dit doe je een paar keer achter elkaar, telkens met een schoon doekje.

Als je dat drie keer per dag herhaalt, rijpt het puistje sneller en is de kans op herhaling van een strontje beduidend kleiner. 

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie