woensdag 14 september 2011

Wat is een kompres en wat doe je ermee?

Een kompres is een omslag van stof die ofwel het gekneusde kruid of pasta van kruid op zijn plaats houdt, ofwel gedrenkt wordt in een aftreksel.

Kompressen kunnen warm of koud worden gebruikt al naar gelang de toepassing. Als vuistregel geldt dat een koud kompres heilzaam is bij warmte afgevende klachten als ontstekingen en koorts, terwijl een warm kompres gebruikt kan worden bij klachten die warmte kunnen gebruiken, zoals krampen en verkoudheid.

Een kompres werkt diep door in de huid en daarmee in het hele organisme. Daar moet je rekening mee houden als je een kompres gebruikt met een scherp kruid zoals mosterd, er bestaat gevaar voor lichte verbranding van de huid.

enkele voorbeelden

Een voorbeeld van een koud kompres is een aftreksel van salie of goudsbloem ter behandeling van een zweer of slechthelende wond.

Een warm kompres van kamille geeft verlichting bij migraine of nervositeit.     
Een kompres met pasta van gemalen mosterdzaad en boekweit, gemengd met een beetje water is een probaat middel bij spierpijn, kneuzingen en gewrichtsklachten. Laat een dergelijk kompres nooit langer zitten dan een minuut of vijf achter elkaar.
Gekneusd weegbreeblad in een kompres gebruik je bij muggensteken.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie