woensdag 7 september 2011

Weekendtip: de Hortus Botanicus in Leiden

Clusiustuin
Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de oudste Hortus Botanicus van Nederland in Leiden. 

De Hortus Botanicus werd aangelegd in 1594 als 'Hortus Medicus' voor de Leidse Universiteit, die in 1572 was gesticht.

Onder leiding van de eerste directeur, Carolus Clusius, werd de tuin aangelegd en beheerd door Theodorus Clutius, een internationaal befaamde kruidenkenner.
In eerste instantie stonden er 251 plantensoorten in de Hortus, een collectie die in de loop der jaren steeds verder werd uitgebreid met plantensoorten uit de hele wereld.

Hoe de tuin er aan het begin moet hebben uitgezien is te bekijken in de Clusiustuin, die aan de hand van een oude plattegrond werd aangelegd.

De Hortus Botanicus kende in de loop van zijn lange geschiedenis veel kundige directeuren,  die ieder hun eigen stempel op de tuin hebben gedrukt.Hierdoor  is een  zeer diverse collectie ontstaan, die ook internationaal gewaardeerd wordt.

Je vindt de Hortus Botanicus aan de Rapenburg 73 in Leiden. Hij is geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Normaal kost een kaartje voor een volwassene 6 euro, maar dit weekend is de toegang voor iedereen gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie