dinsdag 13 september 2011

Kruiden Stekken

Struikachtige kruiden, zoals lavendel, rozemarijn, salie en tijm, laten zich heel eenvoudig stekken.
De beste tijd is de nazomer omdat de temperatuur dan aangenaam is voor jonge stekjes.

Stekjes van Lavendel
foto: Margriet van Stratum
Je gaat als volgt te werk: Je kiest een sterk takje van ongeveer 10 centimeter en snijdt dat met een vlijmscherp mesje schuin af. Dan verwijder je de blaadjes 3 centimeter vanaf de onderkant. De bovenste blaadjes kort je wat in want via het blad verdampt veel water en dat kan een ongewortelde stek maar moeilijk aanvullen.

Vul potjes, (ik gebruik trays die ik heb bewaard van het voorjaar) met stekaarde en maak daar met een dun (bamboe)stokje een gaatje in. Vervolgens doop je het stekje in stekpoeder en steekt het in de aarde. Veel water geven is noodzakelijk!

In de nazomer is het weer nog goed genoeg om de jonge stekken buiten te laten staan op een tuintafeltje of zo.
Wanneer ze geworteld zijn, dat kan wel drie weken duren, kun je ze overpotten in een groter potje. Ik zet deze jonkies met potje en al op een beschutte plek in de tuin om te overwinteren. Mocht het hard gaan vriezen, dan dek ik ze af met wat stro.

In het voorjaar kun je de jonge planten op hun vaste plek planten. Heb je teveel jong grut? Een kruidenplant uit eigen tuin is een dankbaar cadeau!


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie