vrijdag 2 september 2011

Hoe maak je een bouquet garni


Bouquet garni is een Franse keukenterm voor een bosje kruiden dat je samenbindt met een katoenen draad. Het wordt gebruikt als smaakmaker van talloze recepten, maar vooral als verrijking van soepen en sauzen.

In feite maak je een aftreksel van kruiden door bij het begin van de kook- of stooftijd het bouquet garni in het te maken gerecht te hangen. Het bindtouwtje moet wel zo lang zijn dat het over de rand van de pan hangt. Zo kun je het later gemakkelijk verwijderen.

De ingrediƫnten kunnen verschillen. In elk geval hoort tijm en laurier in een bouquet garni. Daarnaast gebruikt men vaak het groen van prei, peterselie en bonenkruid.
Al naar gelang je gerecht kun je eindeloos variƫren, bv met salie, rozemarijn, een knoflookteentje, lavas of een steel bleekselderij.

Ik vond op internet dit aardig filmpje, waarin een kok voordoet hoe je een bouquet garni kunt maken. Weliswaar in het Engels, maar de beelden spreken voor zich.

Succes!




Touchworld, de kruidigste site van Nederland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie