vrijdag 14 oktober 2011

Wat zijn bitterstoffen?


Als je over kruiden leest, komt het begrip 'bitterstoffen' nogal eens een keer langs. Wat betekent die term eigenlijk?

Bitterstoffen zijn stoffen van uiteenlopende chemische samenstelling die aan een kruid een bitter smaak geven.
Ze prikkelen de maag tot secretie en hebben een versterkende werking op het spijsverteringskanaal en de bloedsomloop.

Grofweg gesproken zijn er drie soorten bitterstoffen.


1. Zuivere bitterstoffen of amara tonica
Kruiden met deze bitterstoffen hebben een uitgesproken bittere smaak. Voorbeelden daarvan zijn duizenguldenkruid en alsem



2. Aromatische bitterstoffen of amara aromatica.
Kruiden met deze bitterstoffen hebben ook veel eterische olie  die de bittere smaak dempen. Voorbeelden daarvan zijn 
salie en bijvoet



3. Scherpe bitterstoffen of amara acriaKruiden die scherp smakende stoffen bezitten, die de werking van bitterstoffen ondersteunen. Kruiden uit deze groep noemen we veelal specerijen. Gember en peper zijn hiervan voorbeelden.


Bitterstoffen werken gunstig op het spijsverteringskanaal omdat zij de afscheiding van maagzuur en gal bevorderen en daarmee de spijsvertering verbeteren. Veel keukenkruiden hebben bitterstoffen als belangrijk bestanddeel. Ook hebben deze stoffen een versterkende werking op het hele gestel en in de uitspraak "bitter in de mond maakt het hart gezond", schuilt dan ook veel waarheid.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie