dinsdag 18 oktober 2011

Tijd voor Pompoenen


Pompoenen zijn nu te kust en te keur te koop. Van wit tot feloranje, in allerlei vormen en maten. In feite zijn ze allemaal eetbaar, maar de een is wat smakelijke dan de ander. 
Een populaire soort is de hokkaido pompoen, een wat zoet smakende vrucht met een zachte schil. Het is ook de meest voedzame die ik ken, met veel caroteen (wel drie keer zoveel als in worteltjes) en nuttige mineralen als calcium, fosfor, magnesium en ijzer. 
Pompoenen helpen mee aan de versterking van je eigen weerstand en dat is mooi meegenomen met de winter in het verschiet. 

Een lekker recept voor pompoensoep met koriander vind je hier. Maar soep is niet het enige gerecht waarin pompoenen lekker zijn. Surf maar eens rond op internet en je treft er de meest onverwachte recepten aan. Ik ga er in elk geval enkele proberen en heb je zelf een lievelingsrecept met pompoen, deel het dan met ons. 

Kalebassen zijn pompoenen, die meer voor de sier gebruikt worden. Het zijn doorgaans variĆ«teiten die een hoog gehalte aan bitterstoffen bevatten en daardoor  voor de meeste mensen onaangenaam bitter smaken. Ook is hun schil hard en het vruchtvlees erg vezelig. 

Ze blijven lang goed en worden dan ook driftig gebruikt in allerlei herfstarrangementen. Op den duur worden ze echter van binnen uit rot en moet je ze wegdoen.

Een meer bekend familielid van de pompoen is de courgette, die bijna heel het jaar rond verkrijgbaar is.

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie