vrijdag 27 april 2012

Zelf crème of zalf maken met kruiden

Crème

Crème is een mengsel van water en olie of vet. Het trekt in de huid en verzacht deze. Crème is gemakkelijk zelf te maken met emulsiezalf, dat je bij de apotheek kunt kopen. Daar zullen ze je ook kunnen helpen aan kleine, goed afsluitbare potjes om de crème in te doen.

Je hebt nodig:
150 gram emulsiezalf
70 ml. glycerine
80 ml. water
een flinke hand vers kruid of 2 eetlepels gedroogd kruid.

Zo maak je het:
Verhit de zalf, de glycerine en het water in een au bain mariepan net zolang tot het vet gesmolten is. Blijf roeren, zodat het water zich gemakkelijk met het hete vet mengt. Voeg dan de kruiden toe en laat de pan op een zeer laag vuur ongeveer 2 uur staan.
Roer af en toe een keer om.
Hang een kaasdoek over een schone kom en stort het mengsel hierin. Knijp de doek goed uit (trek hiervoor rubber handschoenen aan, want het mengsel is nog flink heet!) Daarna blijf je roeren tot de crème afgekoeld is.
Nu kun je de crème in potjes doen. Je gebruikt hiervoor het best een spatel, maar met een kort mes gaat het ook. Vul de potjes eerst langs de rand en pas daarna in het midden.
De zo verkregen crème blijft enkele maanden goed.

Zalf

Zalf heeft als basis olie of vet en weinig of geen water.
In tegenstelling tot crème trekt het niet in de huid, maar blijft het er in een dun laagje op liggen.
Zalf gebruik je wanneer de huid verzwakt is of tegen vocht moet worden beschermd. Vaseline is een goede basis voor zalf.

Ik geef hieronder een basisrecept voor kruidenzalf. Voor sommige kruidenzalven is de verhouding iets anders, maar dat lees je bij het desbetreffende kruid op de website van Touchworld. In plaats van vaseline kun je ook paraffinewas gebruiken.

Je hebt nodig:
500 gram vaseline
60 gram gedroogd kruid

Zo maak je het:
Laat het vet au bain marie smelten en roer de kruiden er door. Laat nu de pan ongeveer twee uur op een zacht vuur staan. Roer regelmatig en let goed op, dat de pan niet droog kookt.
Hierna giet je het hete mengsel door een doek van mousseline, die je met een elastiekje stevig om de rand van een hittebestendige maatkan hebt vastgemaakt. Op het laatst knijp je de doek uit. Doe dan wel rubber handschoenen aan, want het mengsel is nog steeds heet!
Giet daarna het nog warme, gezeefde mengsel in brandschone, glazen potjes en sluit ze af.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie