donderdag 19 april 2012

kruiden in je eigen kruidentuin

De meeste kruiden kunnen nu geplant worden. Alleen basilicum kan absoluut niet tegen nachtvorst en daarmee wacht je het best tot na de ijsheiligen, half mei.

Salie, voelt zich bij ons thuis
Als je voor het eerst kruiden in je tuin wilt planten, is het slim een plan te maken. Ga voor jezelf na welke kruiden bij jouw levensstijl passen. Kook je graag mediterraan of hou je meer van de Hollandse pot? Voor welke kwaaltjes ben je gevoelig? Wil je veel vlinders in je kruidentuin of spreken de heerlijke geuren van kruiden je juist aan?
Lavendel trekt vlinders aan

Het antwoord op die vragen kun je als leidraad nemen in de keuze van kruiden.

Ook de ligging van de tuin is belangrijk. De meeste kruiden komen uit zonnige zuiderse landen waar het klimaat droger is dan bij ons.  Een kruidentuin op het noorden, waar weinig zon is en veel schaduw zal dus weinig kans van slagen hebben. Je zult dan je toevlucht moeten nemen tot potten met kruiden op de meest zonnige plek van je tuin.
Wat de bodem betreft, is het van belang dat die in elk geval goed drainerend is. Ook hebben de meeste kruiden graag wat kalk in de bodem. Met uitzondering van hele zware zeeklei en heel lichte zandgrond is elke grondsoort wel geschikt te maken voor een fleurige kruidentuin.

Genieten van alle goeds die kruiden in zich hebben, kan ook op het terras of balkon. De meeste kruiden doen het heel goed in potten en bakken.!

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie