dinsdag 14 juni 2011

Wat gaan we eten?

In het Westen is het niet zozeer de vraag of we kunnen eten, maar veel urgenter wat we willen eten. Supermarkten liggen dan ook vol voeding in alle maten en soorten en aan ons is de keus.

De tijd dat mensen zelf hun potje kookten met  groenten,  vlees of  vis van eigen bodem, op smaak gebracht met honing, kruiden en specerijen, ligt ver achter ons. Daarvoor in de plaats kwam een machtige voedingsindustrie op, die ging bepalen wat wij dagelijks zoal binnen krijgen.

Om aan de steeds groter wordende vraag te voldoen en, zeker niet op de laatste plaats, een zo hoog mogelijke winstmarge te genereren, ging men steeds meer gebruik maken van chemische toevoegingen om producten meer kleur en smaak te geven of om ervoor te zorgen dat ze langer houdbaar blijven.
Van in principe onvermengbare producten, zoals water en olie, kan men door toevoeging van een emulgator toch een glad papje maken en omdat de meeste mensen zoet lekker vinden, zit er in bijna alle kant en klare voedingsmiddelen suiker of een chemische variant ervan.

Al die toevoegingen hebben een E nummer, wat wil zeggen dat het middel door de EU is goedgekeurd.
Goedgekeurd wil niet zeggen dat ze ook goed voor onze gezondheid zijn.
Veel kleur- en zoetstoffen hebben een slechte reputatie en ook smaakversterkers kunnen een bron van ellende zijn. Op de site van goedgeweten staat interessante informatie over E nummers en ook het voedingscentrum weet een en ander goed uit te leggen.

Ik zelf laat producten met foute additieven liggen en gebruik bij voorkeur verse voedingsmiddelen, die ik op smaak breng met verse kruiden. Daar kan geen E-nummer tegen op!

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie