vrijdag 10 juni 2011

Marinades voor een kruidige barbecue

Het geheim van een lekker stukje barbecuevlees of -vis begint met een kruidige marinade. Je kunt het kant en klaar kopen, maar het is veel leuker om het zelf te doen. Bovendien kun je verschillende marinades maken en krijgt je vlees of -vis echt iets extra's.

Een marinade is een manier om vlees of vis malser te maken en de smaak ervan te verrijken. Vis kun je er zelfs in garen, wat bijvoorbeeld een smakelijk voorgerecht als carpaccio van verse zalm oplevert.

Als basis heb je een vloeistof nodig, die het bindweefsel van het vlees aantast. Azijn, wijn of citroensap zijn hiervoor geschikt en je gebruikt daarvan ongeveer 100 ml per 500 gram vlees. Verder moet er een scheut olie bij zodat het vleessap niet weg kan lopen. Je neemt hiervoor plantaardige olie, zoals olijfolie, zonnebloemolie of distelolie.
Om een marinade af te maken heb je smaakmakers nodig en daarbij spelen kruiden de hoofdrol.

De marinadetijd is verschillend. Als richtlijn geef ik
een paar voorbeelden:
grote garnalen: 15 minuten
vis: minimaal 1 uur
rund- en lamsvlees: minimaal 4 uur
varkensvlees: minimaal 6 uur
kip en ander gevogelte: minimaal 6 uur

De samenstelling van de smaakmakers kun je zelf bepalen, laat je creativiteit maar de vrije loop! Let er wel op dat de kruiden die je gebruikt met elkaar combineren.
Wil je toch wat vastigheid, dan heb ik hier enkele suggesties:
  • gevogelte: citroensap-zonnebloemolie-salie-citroenmelisse-oregano-scheutje sinaasappelsap.
  • rundvlees: rode wijn-olijfolie-tijm-rozemarijn-laurier-uiringen-geplette peperbolletjes.
  • lamsvlees: roséwijn-olijfolie-geperste knoflook-munt-koriander-geplet mosterdzaad.
  • varkensvlees: appelazijn-distelolie-salie-honing-geplet mosterdzaad-peterselie.
  • vis: citroensap-zonnebloemolie-citroenmelisse-venkel-dille. 
Smakelijk eten!

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie