Liefhebbers van de mediterrane keuken kunnen niet zonder oregano. Het is een van de belangrijkste kruiden in de Italiaanse keuken. Vooral op pizza’s is oregano onontbeerlijk. Een recept voor een lekkere pizza met vis vind je hier.
Ook tomatensaus, groenten en gegrild vlees worden gekruid met oregano. Samen met basilicum geeft het de specifieke Italiaanse toets aan een veelvoud van gerechten.
In Turkeye gebruikt
men oregano vooral voor het kruiden van schapen- en lamsvlees. In restaurants
tref je vaak oregano aan op tafel, samen met paprika, peper en zout.
In de Griekse keuken
gebruikt men oregano vooral in salades en in olijfolie met citroen als dressing
over visgerechten. Maar ook groentegerechten met en zonder vlees worden kwistig
met oregano gekruid. Zoals in dit gerecht: aubergines met lamsgehakt.
Oregano vond zijn
weg naar Amerika na de tweede wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten het
meebrachten. Het is tegenwooordig een vast bestanddeel van de pizzakruiden voor
american pizza’s.
In Latijns Amerika
leerde men oregano kennen door de Spanjaarden en Portugezen, ook al liefhebbers
van dit kruid. Daar is het, samen met chilipeper, een belangrijk bestanddeel in
chili con carne.
Opmerkelijk genoeg
is oregano ook een veel gebruikt kruid in Duitsland. Daar gebruikt men het als
smaakmaker voor verschillende worsten en staat er dan ook bekend als Wurstkraut.
Touchworld, de kruidigste site van Nederland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Plaats hier je reactie