dinsdag 28 februari 2012

wetenschap en rozemarijn
"De geur van rozemarijn alleen al maakt je jonger", staat te lezen in Bancker's Herbal uit 1526. Dat is niet zo gek gedacht, want rozemarijn bevat stoffen die de doorbloeding bevorderen, is algemeen versterkend en werkt kalmerend. Deze wetenschap is al eeuwenoud en heeft zich keer op keer in de praktijk bewezen.

Nu raakt ook de reguliere wetenschap overtuigd van de goede eigenschappen van rozemarijn. Het staat te lezen in een verslag van een onderzoek dat gepubliceerd werd in 'Therapeutic Advances in Psychopharmacology'.
Voor het onderzoek werden 20 mensen rekensommetjes voorgelegd en werd gemeten hoe snel zij nieuwe informatie konden verwerken. De proefpersonen deden  de testen eerst in een neutrale ruimte en vervolgens in een ruimte waar etherische olie van rozemarijn was verneveld. Uit bloedmonsters bleek dat proefpersonen met veel werkzame stoffen van rozemarijn in hun bloed sneller en beter hadden gepresteerd.

De wetenschap zou de wetenschap niet zijn als er niet veel slagen om de arm worden gehouden wat betreft de uitkomst van het onderzoek. 
Prof. Tangney van de Rush universiteit in Chicago houdt zich bezig met voedingsvraagstukken. Volgens haar zijn de bevindingen weliswaar veelbelovend maar is het nog veel te vroeg om te juichen. Daarvoor moet eerst nog veel meer onderzoek worden gedaan.

Het kan volgens haar geen kwaad om een struikje rozemarijn bij je werkplek te zetten als je beter wilt presteren. Dat is alvast een kleine stap in de goede richting en het staat nog gezellig ook!


bron: webmd


Touchworld, de kruidigste site van Nederland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie