dinsdag 17 januari 2012

Tijd voor kruidige plannen


In januari is buiten nog niet niet zoveel te doen en dat geeft je ruimschoots de gelegenheid om plannen te maken voor het komend seizoen.
Een tuin op het zuid-westen is ideaal voor het aanleggen van een kruidentuin. De vorm is niet zo belangrijk, de ligging en de bodemgesteldheid wel. Het is goed om te beseffen dat veel kruiden oorspronkelijk uit het middenlandse zeegebied komen, waar het klimaat warmer en droger is dan bij ons. Ook de grond is er schraler en kalkrijker. Voldoende zon en een goed drainerende grond zijn de belangrijkste voorwaarden voor een bevredigend resultaat.
Vergeet ook niet om ruimte te laten voor een pad of stapstenen, zodat je overal goed bij kunt komen.

Bij het maken van een plattegrond is het van belang dat je nagaat of een kruid veel zon nodig heeft of juist dankbaar is voor wat schaduw.
Daarnaast is de uiteindelijke hoogte van een kruid een belangrijk gegeven. Lavas bijvoorbeeld kan wel twee meter hoog worden, terwijl tijm met 20 cm al volgroeid is. Tenslotte nog de hoeveelheid plantjes. Houdt een onderlinge afstand van 15 cm als vuistregel aan. Het lijkt in het begin wat iel, maar dat komt allemaal goed als het groeiseizoen op volle toeren draait.

Heb je geen tuin? Kruiden groeien uitstekend in bakken en potten allerlei.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie