donderdag 26 januari 2012

Kruiden bieden weerstand


In deze tijd van het jaar kunnen we versterking van onze natuurlijke weerstand goed gebruiken. Kruiden kunnen je daarbij een goede dienst bewijzen. Het mooiste is, dat veel kruiden die een gunstige invloed hebben op onze weerstand, ook lekker zijn in allerlei gerechten. Je slaat dus twee vliegen in een klap! 
Knoflook, Tijm en Peterselie zijn voorbeelden van keukenkruiden met weerstandsverhogende eigenschappen.

Peterselie
Op de website staan een aantal gerechten waarin deze kruiden een hoofdrol spelen. Probeer maar eens Aillée, een versterkende knoflooksoep uit de Provence of een lekkere, vegetarische, peterseliesoep.
Laat je fantasie de vrije loop en al genietend van een goede maaltijd vaart je weerstand er wel bij. Heb je zelf een recept waarin deze kruiden een hoofdrol spelen? Je reacties zijn van harte welkom! 

Naast kruiden in de keuken, heeft ook de huisapotheek ijzers in het vuur als het om onze weerstand gaat. Vlierbloesemthee bijvoorbeeld, is een versterkende drank in dit seizoen en een maceraat van zonnehoed (Echinacea purpurea) werkt eveneens gunstig op onze natuurlijke weerstand.

Daarnaast is een extra opname van vitamine C ook nuttig in deze tijd. 
Witlof, paprika, broccoli en rode kool zijn een bron van deze onontbeerlijke vitamine.
 
mist over de polder
Tenslotte zijn er dan nog de weersomstandigheden die ons verleiden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Het is natuurlijk weinig zinvol om bij veel wind, mist en regen de deur uit te gaan. 
Maar er zijn ook volop dagen dat de weergoden ons beter gezind zijn.
Maak daar gebruik van!
Een wandeling, toch maar op de fiets ergens heen; je lichaam heeft dat beetje (buiten)daglicht broodnodig. 

www.touchworld.nl, de kruidigste site van Nederland 

dinsdag 17 januari 2012

Tijd voor kruidige plannen


In januari is buiten nog niet niet zoveel te doen en dat geeft je ruimschoots de gelegenheid om plannen te maken voor het komend seizoen.
Een tuin op het zuid-westen is ideaal voor het aanleggen van een kruidentuin. De vorm is niet zo belangrijk, de ligging en de bodemgesteldheid wel. Het is goed om te beseffen dat veel kruiden oorspronkelijk uit het middenlandse zeegebied komen, waar het klimaat warmer en droger is dan bij ons. Ook de grond is er schraler en kalkrijker. Voldoende zon en een goed drainerende grond zijn de belangrijkste voorwaarden voor een bevredigend resultaat.
Vergeet ook niet om ruimte te laten voor een pad of stapstenen, zodat je overal goed bij kunt komen.

Bij het maken van een plattegrond is het van belang dat je nagaat of een kruid veel zon nodig heeft of juist dankbaar is voor wat schaduw.
Daarnaast is de uiteindelijke hoogte van een kruid een belangrijk gegeven. Lavas bijvoorbeeld kan wel twee meter hoog worden, terwijl tijm met 20 cm al volgroeid is. Tenslotte nog de hoeveelheid plantjes. Houdt een onderlinge afstand van 15 cm als vuistregel aan. Het lijkt in het begin wat iel, maar dat komt allemaal goed als het groeiseizoen op volle toeren draait.

Heb je geen tuin? Kruiden groeien uitstekend in bakken en potten allerlei.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland