Pompoenen zijn nu te kust en te keur te koop. Van wit tot feloranje, in allerlei
vormen en maten. In feite zijn ze allemaal eetbaar, maar de een is wat
smakelijke dan de ander.
Een populaire soort is de hokkaido pompoen, een wat
zoet smakende vrucht met een zachte schil. Het is ook de meest voedzame die ik
ken, met veel caroteen (wel drie keer zoveel als in worteltjes) en nuttige
mineralen als calcium, fosfor, magnesium en ijzer.
Pompoenen helpen mee aan de
versterking van je eigen weerstand en dat is mooi meegenomen met de winter in
het verschiet.
Een lekker recept voor pompoensoep met koriander
vind je hier.
Maar soep is niet het enige gerecht waarin pompoenen lekker zijn. Surf maar eens
rond op internet en je treft er de meest onverwachte recepten aan. Ik ga er in
elk geval enkele proberen en heb je zelf een lievelingsrecept met pompoen, deel
het dan met ons.
Kalebassen zijn pompoenen, die meer voor de sier
gebruikt
worden. Het zijn doorgaans variƫteiten die een hoog gehalte aan bitterstoffen
bevatten en daardoor voor de meeste mensen onaangenaam bitter smaken. Ook
is hun schil hard en het vruchtvlees erg vezelig.
Ze blijven lang goed en worden dan ook driftig gebruikt in allerlei herfstarrangementen. Op den duur worden ze echter van binnen uit rot en moet je ze wegdoen.
Een meer bekend familielid van de pompoen is de
courgette, die bijna heel het jaar rond verkrijgbaar is.
Touchworld, de kruidigste site van Nederland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Plaats hier je reactie