maandag 31 oktober 2011

Mijn oren suizen. Wat nu?!


Oorsuizen is een lastige, irritante kwaal die je leven echt kan vergallen. Soms wordt het veroorzaakt door een prop in het oor, veroorzaakt door teveel oorsmeer. De huisarts kan in zo’n geval je oren uitspuiten. Een werkje van niets, zeker als je van te voren een aantal dagen wat olie in je oren druppelt.
Bij jonge mensen kan een erfelijke ziekte, otosclerose, aan het licht komen die naast oorsuizen ook toenemende doofheid veroorzaakt. Het is een ziekelijke verbening van het gehoororgaan en is alleen door een operatie te verhelpen. 

De meeste gevallen van oorsuizen komen voor bij mensen boven de 45 en hebben geen directe oorzaak. Toch valt er verbetering te verwachten door het gebruik van kruiden naast een gezonde levenswijze.  

Een aftreksel van het blad van de Ginkgo biloba of tempelboom heeft als belangrijke eigenschap dat het de de doorbloedig van de hersenen bevordert en oorsuizen tegengaat. 

Stress en onrust versterken oorsuizen en daarom beveel ik ook valeriaan aan. 


.
Daarnaast is het verstandig om lawaai en harde muziek te vermijden. Dit verergert de klachten. Ook stilte kun je beter vermijden omdat je dan veel meer last hebt van het vervelende geruis in je oren. Zachte muziek, die je
prettig vindt, leidt je af, waardoor het beter te verdragen is.

Tenslotte raad ik aan knoflook te gebruiken in het eten. Daarmee reinig je niet alleen je gestel, maar het zorgt ook voor een goede bloedsomloop.
Ginko en Valeriaan zijn ook verkrijgbaar in handige capsules. Je hoeft er zelfs de deur  niet voor uit want online zijn goede producten te koop. Zoals Ginko van Vsm  en Valeriaan capsules van Akrocaps


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

dinsdag 18 oktober 2011

Tijd voor Pompoenen


Pompoenen zijn nu te kust en te keur te koop. Van wit tot feloranje, in allerlei vormen en maten. In feite zijn ze allemaal eetbaar, maar de een is wat smakelijke dan de ander. 
Een populaire soort is de hokkaido pompoen, een wat zoet smakende vrucht met een zachte schil. Het is ook de meest voedzame die ik ken, met veel caroteen (wel drie keer zoveel als in worteltjes) en nuttige mineralen als calcium, fosfor, magnesium en ijzer. 
Pompoenen helpen mee aan de versterking van je eigen weerstand en dat is mooi meegenomen met de winter in het verschiet. 

Een lekker recept voor pompoensoep met koriander vind je hier. Maar soep is niet het enige gerecht waarin pompoenen lekker zijn. Surf maar eens rond op internet en je treft er de meest onverwachte recepten aan. Ik ga er in elk geval enkele proberen en heb je zelf een lievelingsrecept met pompoen, deel het dan met ons. 

Kalebassen zijn pompoenen, die meer voor de sier gebruikt worden. Het zijn doorgaans variĆ«teiten die een hoog gehalte aan bitterstoffen bevatten en daardoor  voor de meeste mensen onaangenaam bitter smaken. Ook is hun schil hard en het vruchtvlees erg vezelig. 

Ze blijven lang goed en worden dan ook driftig gebruikt in allerlei herfstarrangementen. Op den duur worden ze echter van binnen uit rot en moet je ze wegdoen.

Een meer bekend familielid van de pompoen is de courgette, die bijna heel het jaar rond verkrijgbaar is.

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

vrijdag 14 oktober 2011

Wat zijn bitterstoffen?


Als je over kruiden leest, komt het begrip 'bitterstoffen' nogal eens een keer langs. Wat betekent die term eigenlijk?

Bitterstoffen zijn stoffen van uiteenlopende chemische samenstelling die aan een kruid een bitter smaak geven.
Ze prikkelen de maag tot secretie en hebben een versterkende werking op het spijsverteringskanaal en de bloedsomloop.

Grofweg gesproken zijn er drie soorten bitterstoffen.


1. Zuivere bitterstoffen of amara tonica
Kruiden met deze bitterstoffen hebben een uitgesproken bittere smaak. Voorbeelden daarvan zijn duizenguldenkruid en alsem



2. Aromatische bitterstoffen of amara aromatica.
Kruiden met deze bitterstoffen hebben ook veel eterische olie  die de bittere smaak dempen. Voorbeelden daarvan zijn 
salie en bijvoet



3. Scherpe bitterstoffen of amara acriaKruiden die scherp smakende stoffen bezitten, die de werking van bitterstoffen ondersteunen. Kruiden uit deze groep noemen we veelal specerijen. Gember en peper zijn hiervan voorbeelden.


Bitterstoffen werken gunstig op het spijsverteringskanaal omdat zij de afscheiding van maagzuur en gal bevorderen en daarmee de spijsvertering verbeteren. Veel keukenkruiden hebben bitterstoffen als belangrijk bestanddeel. Ook hebben deze stoffen een versterkende werking op het hele gestel en in de uitspraak "bitter in de mond maakt het hart gezond", schuilt dan ook veel waarheid.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland