vrijdag 27 april 2012

Zelf crème of zalf maken met kruiden

Crème

Crème is een mengsel van water en olie of vet. Het trekt in de huid en verzacht deze. Crème is gemakkelijk zelf te maken met emulsiezalf, dat je bij de apotheek kunt kopen. Daar zullen ze je ook kunnen helpen aan kleine, goed afsluitbare potjes om de crème in te doen.

Je hebt nodig:
150 gram emulsiezalf
70 ml. glycerine
80 ml. water
een flinke hand vers kruid of 2 eetlepels gedroogd kruid.

Zo maak je het:
Verhit de zalf, de glycerine en het water in een au bain mariepan net zolang tot het vet gesmolten is. Blijf roeren, zodat het water zich gemakkelijk met het hete vet mengt. Voeg dan de kruiden toe en laat de pan op een zeer laag vuur ongeveer 2 uur staan.
Roer af en toe een keer om.
Hang een kaasdoek over een schone kom en stort het mengsel hierin. Knijp de doek goed uit (trek hiervoor rubber handschoenen aan, want het mengsel is nog flink heet!) Daarna blijf je roeren tot de crème afgekoeld is.
Nu kun je de crème in potjes doen. Je gebruikt hiervoor het best een spatel, maar met een kort mes gaat het ook. Vul de potjes eerst langs de rand en pas daarna in het midden.
De zo verkregen crème blijft enkele maanden goed.

Zalf

Zalf heeft als basis olie of vet en weinig of geen water.
In tegenstelling tot crème trekt het niet in de huid, maar blijft het er in een dun laagje op liggen.
Zalf gebruik je wanneer de huid verzwakt is of tegen vocht moet worden beschermd. Vaseline is een goede basis voor zalf.

Ik geef hieronder een basisrecept voor kruidenzalf. Voor sommige kruidenzalven is de verhouding iets anders, maar dat lees je bij het desbetreffende kruid op de website van Touchworld. In plaats van vaseline kun je ook paraffinewas gebruiken.

Je hebt nodig:
500 gram vaseline
60 gram gedroogd kruid

Zo maak je het:
Laat het vet au bain marie smelten en roer de kruiden er door. Laat nu de pan ongeveer twee uur op een zacht vuur staan. Roer regelmatig en let goed op, dat de pan niet droog kookt.
Hierna giet je het hete mengsel door een doek van mousseline, die je met een elastiekje stevig om de rand van een hittebestendige maatkan hebt vastgemaakt. Op het laatst knijp je de doek uit. Doe dan wel rubber handschoenen aan, want het mengsel is nog steeds heet!
Giet daarna het nog warme, gezeefde mengsel in brandschone, glazen potjes en sluit ze af.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

woensdag 25 april 2012

Schapen klonen met rondwormen

arme schaap, arme wereld
Af en toe gaan mijn nekharen recht overeind staan als ik lees wat de mensheid nu weer verzonnen heeft om hun  geldgod te plezieren.  Vooral als het planten en dieren betreft, die de meest gruwelijke experimenten moeten ondergaan zodat de voedingsindustrie zo goedkoop mogelijk kan produceren.

Wetenschappers van de Universiteit van Xinjian in China, zijn er in geslaagd een schaap te klonen met behulp van genen van een rondworm. Eind maart kwam dit wezen te wereld en kreeg de naam Peng Peng.

De gebruikte techniek is veel goedkoper dan andere kloontechnieken en is vele malen eenvoudiger toe te passen. De onderzoekers hebben de  techniek beschikbaar gesteld aan de bio-industrie, die op deze manier goedkoop vlees kan 'produceren'.

Gisteren maakte RTL nieuws er melding van en naar aanleiding daarvan wil onafhankelijk Europarlementariër Liotard dat nu haast gemaakt wordt met regelgeving op het gebied van kloonvlees. Die bestaat namelijk niet, waardoor producten van gekloonde dieren ongehinderd Europa in kunnen komen.  Samen met een meerderheid van het Europees Parlement probeert Liotard al sinds 2007 kloonwetgeving van de grond te krijgen.
Voor het klonen zijn genen
van rondwormen gebruikt

Klonen, experimenteren met dieren

Bij ‘gewoon’ kloonvlees is vooral het dierenwelzijn een probleem: meer dan 90 procent van alle kloondieren komt dood of ziek ter wereld. Ook de veiligheid van kloonvlees staat niet voor 100 procent vast. “Bij dit schaap is ook nog eens met de genen gerommeld. Naar dit soort GMO-kloonvlees is nog niet eens onderzoek gedaan,” waarschuwt Liotard. Het parlementslid spreekt van een “gruwelijk experiment met dieren”.

Klonen is geen optie

Klonen als bron voor voedsel is geen optie. Naast grote schade voor het dierenwelzijn en de veiligheid van ons voedsel verwerpt ook 61 procent van alle EU-burgers dit Frankensteinvoedsel” aldus Kartika Liotard.


bron: Persbureau Nieuwsbank


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

vrijdag 20 april 2012

Je moet de groeten hebben van Paardenbloem

Langzaam aan kleuren bermen en weides geel van paardenbloemen. Wat je met paardenbloem kunt doen in de keuken en de huisapotheek lees je op de website. Hier alvast een eerste kennismaking met dit heilzame kruid.


donderdag 19 april 2012

kruiden in je eigen kruidentuin

De meeste kruiden kunnen nu geplant worden. Alleen basilicum kan absoluut niet tegen nachtvorst en daarmee wacht je het best tot na de ijsheiligen, half mei.

Salie, voelt zich bij ons thuis
Als je voor het eerst kruiden in je tuin wilt planten, is het slim een plan te maken. Ga voor jezelf na welke kruiden bij jouw levensstijl passen. Kook je graag mediterraan of hou je meer van de Hollandse pot? Voor welke kwaaltjes ben je gevoelig? Wil je veel vlinders in je kruidentuin of spreken de heerlijke geuren van kruiden je juist aan?
Lavendel trekt vlinders aan





Het antwoord op die vragen kun je als leidraad nemen in de keuze van kruiden.

Ook de ligging van de tuin is belangrijk. De meeste kruiden komen uit zonnige zuiderse landen waar het klimaat droger is dan bij ons.  Een kruidentuin op het noorden, waar weinig zon is en veel schaduw zal dus weinig kans van slagen hebben. Je zult dan je toevlucht moeten nemen tot potten met kruiden op de meest zonnige plek van je tuin.
Wat de bodem betreft, is het van belang dat die in elk geval goed drainerend is. Ook hebben de meeste kruiden graag wat kalk in de bodem. Met uitzondering van hele zware zeeklei en heel lichte zandgrond is elke grondsoort wel geschikt te maken voor een fleurige kruidentuin.

Genieten van alle goeds die kruiden in zich hebben, kan ook op het terras of balkon. De meeste kruiden doen het heel goed in potten en bakken.!

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

dinsdag 17 april 2012

Rozemarijn ontspant

Gisterenmiddag heb ik een tijd in de tuin gewerkt. Eerder al had ik de ravage die de winter achterliet opgeruimd. Nu ben ik bezig met het planten van kruiden, onkruid wieden en bakken vullen in afwachting van beter weer. : Van al dat werken in de tuin, voelde ik mijn spieren protesteren en was ik best wel moe.  Een opwekkend bad is dan een uitkomst. Dus maakte ik 's avonds  een  aftreksel van ( gedroogde) rozemarijn en goot dat in het hete badwater. Twintig minuten later was  ik als herboren. Echt een aanrader!

Heb je geen rozemarijn bij de hand, dan is de aanschaf van rozemarijn badolie een prima alternatief.  Let wel op de kwaliteit, want er zit veel kaf onder het koren!

Bloeiende rozemarijn

dinsdag 10 april 2012

Wat eten we vandaag?

In Heemskerk hebben ze vandaag hardgekookte eieren over. Gisteren werd daar het record eieren verven verbroken door maar liefst 397 eieren met de hand te beschilderen. 
Zoveel zullen er gelukkig niet in jouw eiermandje liggen, maar enkele heb je vast over. 

Nu kun je ze natuurlijk deze week gewoon opeten, maar je kunt er ook een lekker gerecht van maken dat zeker in de smaak zal vallen. Hier staat het recept voor een kruidige eiersalade, een lunchgerecht met stokbrood. 
Lekker en gemakkelijk klaar te maken. Met een frisse salade vooraf, gevolgd door een kopje soep en yoghurt na  maak je er  in een handomdraai een volledige maaltijd van. 

Smakelijk eten!

woensdag 4 april 2012

Floriade 2012 belooft een bijzondere ervaring


Eens in de tien jaar organiseert de Nederlandse Tuinbouwraad de Floriade. Dit doen zij samen met een regio en een aantal sponsoren.
De Floriade is een internationale expositie van alles wat tuinbouw te bieden heeft.
Dit jaar wordt het evenement gehouden van 5 april t/m 7 oktober 2012 in het Noord-Limburgse Venlo.
Op een bosachtig terrein van meer dan 60 Ha bouwden (tuin)architecten uit de hele wereld prachtige tuinen en paviljoens in vijf themaparken.   Ook  is elke dag een steeds wisselend cultureel programma vol muziek, dans, theater en beeldende kunst uit de hele wereld.

Ik ga er in elk geval heen, want het is ongetwijfeld een heel bijzondere ervaring.

De vijf themaparken op de Floriade zijn:
  • Relax & Heal
    Hier maak je kennis met de natuur als heelmeester van lichaam en geest. Geneeskrachtige kruiden, theerituelen, een blotevoetenpad en een relaxte sfeer zorgen voor een bijzondere ervaring.
  • Green Engine.
    Natuur en economie kunnen heel goed samengaan. In de speciaal voor Floriade 2012 ontworpen en uiterst duurzame Villa Flora is een grootse  bloemenshow.en maak je kennis met de tuinbouw als belangrijke motor van de economie.
  • Education & Innovation.
    Wie hier rondloopt, ervaart de noodzaak om te blijven leren en innoveren. Je kunt inspiratie op doen in verschillende paviljoens, waaronder een junglekas. Hou je van kokkerellen, dan krijg je in dit park vast nieuwe ideeën.
  •  Environment
    Dit themapark is gericht op het groen in een stedelijke omgeving en bij je thuis. Ervaar hoe bloemen, planten, bomen, groenten en fruit in je directe leefomgeving je dagelijkse leven kunnen verbeteren.
  • World Show Stage
    Maak kennis met andere culturen en dompel je onder in een kleurrijke smeltkroes van kunst, cultuur en entertainment.

Ook voor kinderen is er van alles te doen en in vijf sfeervolle restaurants kun je genieten van heerlijke seizoensproducten en Limburgse streekgerechten.

Alle informatie over de Floriade in Venlo vind je op 
www.floriade.nl  

De NS heeft een goedkope aanbieding om per trein de Floriade te bezoeken. Informatie hierover vind je op 
www.spoordeelwinkel.nl

Touchworld, de kruidigste site van Nederland