donderdag 30 juni 2011

Kruiden in Beeld. Je moet de groeten van Anijs hebben!



Wil je anijs beter leren kennen, dan is hier het adres.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

woensdag 29 juni 2011

Remedies van Sint Janskruid


Sint Janskruid
foto: Margriet van Stratum
Nu bloeit het Sint Janskruid en is het de tijd om dit waardevolle kruid te oogsten en te verwerken.
Sint Janskruid is een heilzaam kruid wanneer je last hebt van een depressie, overgangsklachten of onrustgevoelens.
Een likeurtje met Sint Janskruid als belangrijkste ingrediënt is daarvoor effectief.

Je kunt nu ook de rode Sint Jansolie maken, al eeuwenlang een geliefd middel om brandwondjes, zweertjes en ontstekingen te lijf te gaan.
Sint Jansolie helpt ook goed als massagemiddel bij verstuikingen en kneuzingen.

De recepten voor deze remedies en meer lees je bij de beschrijving van het kruid op de website van Touchworld Kruiden

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

woensdag 22 juni 2011

Knoflook, een natuurlijk antibioticum

Knoflook is niet alleen een pittige smaakmaker in tal van gerechten,als geneeskrachtig kruid staat knoflook in de top 10 van heilzame kruiden. Kruidenkenners gebruiken al sinds jaar en dag de geneeskrachtige eigenschappen van knoflook als ondersteuning bij de genezing van infectieziekten, schimmelaandoeningen en een verlaagde weerstand. In de reguliere gezondheidszorg gebruikt men daarvoor antibiotica, niet alleen bij mensen maar ook bij dieren. In een zo grote mate dat steeds meer ziekteverwekkende organismen resistent zijn geworden voor steeds meer soorten antibiotica.
Vooral in de veehouderij wordt veel, te veel antibiotica gebruikt om ziektes bij (pluim)vee te voorkomen of te genezen. Een natuurlijk alternatief zou erg welkom zijn en dat is er: knoflook. 

sitestat


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

vrijdag 17 juni 2011

Dromen op zondag in de kruidentuin

Aan de rand van openluchtmuseum "Heimathof" in Emsbüren, net over de grens in Duitsland, kun je een bijzondere kruidentuin bezoeken. De "Heilkräutergarten" is een unieke tuin met 200 geneeskrachtige kruiden, die te bezichtigen is tijdens de "droomzondag" voor hobbytuiniers op 26 juni. 
Er zijn op die dag maar liefst 37 parken, bijzondere tuinen en andere groene paradijsjes voor het publiek geopend. De goed bewegwijzerde route op Traumsonntag is 169 km lang en voert je langs alle hoogtepunten.  Een bijzondere dag voor alle (kruiden)tuinliefhebbers!
Meer informatie kun je hier vinden.

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

dinsdag 14 juni 2011

Wat gaan we eten?

In het Westen is het niet zozeer de vraag of we kunnen eten, maar veel urgenter wat we willen eten. Supermarkten liggen dan ook vol voeding in alle maten en soorten en aan ons is de keus.

De tijd dat mensen zelf hun potje kookten met  groenten,  vlees of  vis van eigen bodem, op smaak gebracht met honing, kruiden en specerijen, ligt ver achter ons. Daarvoor in de plaats kwam een machtige voedingsindustrie op, die ging bepalen wat wij dagelijks zoal binnen krijgen.

Om aan de steeds groter wordende vraag te voldoen en, zeker niet op de laatste plaats, een zo hoog mogelijke winstmarge te genereren, ging men steeds meer gebruik maken van chemische toevoegingen om producten meer kleur en smaak te geven of om ervoor te zorgen dat ze langer houdbaar blijven.
Van in principe onvermengbare producten, zoals water en olie, kan men door toevoeging van een emulgator toch een glad papje maken en omdat de meeste mensen zoet lekker vinden, zit er in bijna alle kant en klare voedingsmiddelen suiker of een chemische variant ervan.

Al die toevoegingen hebben een E nummer, wat wil zeggen dat het middel door de EU is goedgekeurd.
Goedgekeurd wil niet zeggen dat ze ook goed voor onze gezondheid zijn.
Veel kleur- en zoetstoffen hebben een slechte reputatie en ook smaakversterkers kunnen een bron van ellende zijn. Op de site van goedgeweten staat interessante informatie over E nummers en ook het voedingscentrum weet een en ander goed uit te leggen.

Ik zelf laat producten met foute additieven liggen en gebruik bij voorkeur verse voedingsmiddelen, die ik op smaak breng met verse kruiden. Daar kan geen E-nummer tegen op!

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

vrijdag 10 juni 2011

Marinades voor een kruidige barbecue

Het geheim van een lekker stukje barbecuevlees of -vis begint met een kruidige marinade. Je kunt het kant en klaar kopen, maar het is veel leuker om het zelf te doen. Bovendien kun je verschillende marinades maken en krijgt je vlees of -vis echt iets extra's.

Een marinade is een manier om vlees of vis malser te maken en de smaak ervan te verrijken. Vis kun je er zelfs in garen, wat bijvoorbeeld een smakelijk voorgerecht als carpaccio van verse zalm oplevert.

Als basis heb je een vloeistof nodig, die het bindweefsel van het vlees aantast. Azijn, wijn of citroensap zijn hiervoor geschikt en je gebruikt daarvan ongeveer 100 ml per 500 gram vlees. Verder moet er een scheut olie bij zodat het vleessap niet weg kan lopen. Je neemt hiervoor plantaardige olie, zoals olijfolie, zonnebloemolie of distelolie.
Om een marinade af te maken heb je smaakmakers nodig en daarbij spelen kruiden de hoofdrol.

De marinadetijd is verschillend. Als richtlijn geef ik
een paar voorbeelden:
grote garnalen: 15 minuten
vis: minimaal 1 uur
rund- en lamsvlees: minimaal 4 uur
varkensvlees: minimaal 6 uur
kip en ander gevogelte: minimaal 6 uur

De samenstelling van de smaakmakers kun je zelf bepalen, laat je creativiteit maar de vrije loop! Let er wel op dat de kruiden die je gebruikt met elkaar combineren.
Wil je toch wat vastigheid, dan heb ik hier enkele suggesties:
  • gevogelte: citroensap-zonnebloemolie-salie-citroenmelisse-oregano-scheutje sinaasappelsap.
  • rundvlees: rode wijn-olijfolie-tijm-rozemarijn-laurier-uiringen-geplette peperbolletjes.
  • lamsvlees: roséwijn-olijfolie-geperste knoflook-munt-koriander-geplet mosterdzaad.
  • varkensvlees: appelazijn-distelolie-salie-honing-geplet mosterdzaad-peterselie.
  • vis: citroensap-zonnebloemolie-citroenmelisse-venkel-dille. 
Smakelijk eten!

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

woensdag 8 juni 2011

India certificeert Ayurvedische kruiden

Iemand maakte mij attent op een positief (kruiden) bericht uit India. Het land is een belangrijke leverancier van ayurvedische kruiden en  heeft nu een protocol opgesteld waarmee bedrijven in de kruidensector een officiële certificatie kunnen krijgen. Producten van gecertificeerde bedrijven voldoen aan strenge eisen  wat betreft kwaliteit en herkomst van kruiden. The “Volontary Certification Scheme”,zoals het protocol heet,  is een volgende stap in de realisering van een sterke en gezonde kruidensector in India.
India hoopt hiermee dat leveranciers van kruiden en remedies gemakkelijker toegang krijgen tot de Europese markt. Zover is het nog lang niet, maar het ziet er wel hoopvol uit.


Hier lees je meer over dit onderwerp


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

woensdag 1 juni 2011

Meeldauw en Schuimcicaden op Kruiden

Echte Meeldauw op salie
foto: Margriet van Stratum
Meeldauw is een vervelende schimmelziekte op kruiden en andere planten. Het steekt in de nalente en zomer nog al eens de kop op. Meestal gaat het om echte meeldauw, dat zich -in tegenstelling tot valse meeldauw- nestelt op de bovenkant van het blad. Het begint onderaan en verspreidt zich zo over de hele plant.
Het is geen dodelijke ziekte, maar het belemmert de groei van de plant en bovendien kun je het kruid niet meer gebruiken.
De bestrijding is best lastig en toen ik merkte dat een van mij salieplanten er last van kreeg, heb ik meteen aktie ondernomen.
Allereerst heb ik de aangetaste bladeren verwijderd en in de vuilnisbak gegooid in plaats van de compostbak. Chemische bestrijdingsmiddelen gebruik ik niet. Het liefst zou ik een aftreksel van heermoes gebruiken,maar dit kruid groeit niet bij mij in de buurt. Ik heb mijn toevlucht genomen tot een biologisch bestrijdingsmiddel uit het tuincentrum. Nu maar hopen dat het lukt, want meeldauw kan heel hardnekkig zijn.
Schuimcicaden in Rozemarijn
foto: Margriet van Stratum

De rozemarijnstruik heeft last van schuimcicaden. Uit de eitjes van deze cicaden kruipen piepkleine nimfen, die zich verstoppen in een schuimlaagje, dat eruit ziet als spuug. Zij voeden zich met het sap van de plant en kunnen zo voor misvormingen zorgen. Bovendien is het een vies gezicht!  Gelukkig is de bestrijding niet zo moeilijk. Het schuim spuit je met water van de plant af en de nimf mist dan zijn beschermlaag en droogt uit. Je moet het wel regelmatig herhalen, want het zijn taaie rakers, die heel snel in staat zijn een nieuw schuimlaagje te vormen.
Je kunt ze ook met de hand wegvangen, maar daar begin ik liever niet aan!

Touchworld, de kruidigste site van Nederland