vrijdag 29 april 2011

Paardenbloemsiroop

De aarde kleurt geel van paardenbloemen

De narcissen in de tuin zijn uitgebloeid. Ik laat ze nog even staan voor ik de stengels afknip. Dat is goed voor de groeikracht van de bollen en zo zullen ze volgend voorjaar hopelijk weer hun lentefeestje vieren.

Maar het geel in de natuur is niet weg. Integendeel: graslanden en bermen, en ja, ook het gazon, kleurt geel van de paardenbloemen.
Tijd dus voor het maken van paardenbloemsiroop, zodat je in de zomer je gasten en jezelf een verrassend lekkere frisdrank kunt aanbieden.
Je maakt het van de bloeiende bloemen zonder steel en de traditie wil dat je voor elke dag van het jaar 1 bloem plukt.
Het recept voor siroop vind je
hier.

Touchworld, de kruidigste site van Nederland

donderdag 28 april 2011

Ontspannen in bad

Er is veel te doen in de tuin: De zaailingen uitplanten, wieden, de laatste winterresten opruimen en ga zo maar door.

Van al dat werken in de tuin, voel ik mijn spieren protesteren en ben ik best wel moe.  Een opwekkend bad is dan een uitkomst. Ik maak daarvoor eerst een aftreksel van
rozemarijn en giet dat in het hete badwater. Twintig minuten later ben ik als herboren. Echt een aanrader!

Heb je geen rozemarijn bij de hand, dan is de aanschaf van rozemarijn badolie een prima alternatief.  Let wel op de kwaliteit, want er zit veel kaf onder het koren!


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

woensdag 27 april 2011

Welke kruiden zal ik planten

Als je voor het eerst kruiden in je tuin wilt planten, is het slim een plan te maken. Ga voor jezelf na welke kruiden bij jouw levensstijl passen. Kook je graag mediterraan of hou je meer van de hollandse pot? Voor welke kwaaltjes ben je gevoelig? Wil je veel vlinders in je kruidentuin of spreken de heerlijke geuren van kruiden je juist aan?
Het antwoord op die vragen kun je als leidraad nemen in de keuze van kruiden. 


Ook de ligging van de tuin is belangrijk. Een kruidentuin op het noorden, waar weinig zon is en veel schaduw , zal weinig kans van slagen hebben. Je zult dan je toevlucht moeten nemen tot potten met kruiden op de meest zonnige plek van je tuin. Wat de bodem betreft, is het van belang dat die in elk geval goed drainerend is. Met uitzondering van hele zware zeeklei en heel lichte zandgrond is elke grondsoort wel geschikt te maken voor een fleurige kruidentuin.


Genieten van alle goeds die kruiden in zich hebben, kan ook op het terras of balkon. De meeste kruiden doen het heel goed in potten en bakken.


Touchworld, de kruidigste site van Nederland

dinsdag 26 april 2011

Asperges

Het witte goud, zoals asperges ook wel worden genoemd, is nu volop verkrijgbaar. Dankzij het mooie weer van de afgelopen weken, zijn ze niet al te duur.


Asperges zijn niet alleen een delicatesse maar ook erg gezond. De groente bezit o.m. de stof asparagine, die een bloedzuiverende werking heeft en een belangrijke rol speelt bij de afbraak van gifstoffen uit het lichaam.

Sommige mensen zijn echter allergisch voor asperges, zelfs het aanraken van de plant kan een heftige reactie te weeg brengen. Heb je echter geen last van aspergeschurft, zoals deze allergie ook wel wordt genoemd, dan kun je tot 24 juni genieten van deze voorjaars-topper.

Er zijn talloze gerechten waarin asperges de hoofdrol spelen. Hier vind je een recept voor asperges dat ik van mijn Brabantse moeder leerde.

Smakelijk eten!
www.touchworld.nl